Nieuws Havelterberg
In het Holtingerveld leeft een van de zeldzaamste insectensoorten van Europa: de brede geelgerande waterroofkever. “Echt een joekel”, zegt ecoloog Hans Dekker. “Hij is overal heel zeldzaam. In Nederland komt de soort alleen nog voor in een vennetje in het Holtingerveld.”
Ruim vijftig bezoekers waren aanwezig bij de inloopbijeenkomst over de geplande werkzaamheden aan de Havelterberg. De bijeenkomst vond plaats op 5 juni 2024 in dorpshuis De Veldkei in Havelte. Alle vragen en opmerkingen worden meegenomen in de uitwerking van het definitieve ontwerp voor het plangebied Havelterberg.
Wateroverlast op het kruispunt van wandel en mountainbikepaden in het Holtingerveld, is al een aantal jaar een probleem. Het is geen verrassing dat afgelopen natte herfst- en wintermaanden wederom voor overstroomde paden hebben gezorgd.
Vrijdag 1 maart opende wethouder Henk Doeven officieel het vernieuwde fietspad langs de Startbaan in Havelte, heel toepasselijk, op de fiets.
De voorbereidingen voor de herinrichting van projectgebied Havelterberg zijn in volle gang. Zoals u in de laatste nieuwsbrief heeft kunnen lezen, wordt er momenteel een detectie-onderzoek uitgevoerd, om oude oorlogsresten te verwijderen. Dit onderzoek ronden we in maart af. Hierna gaan we verder met het voorlopige ontwerp,
De vergroening van de Toegangspoort Holtingerveld staat al een aantal jaar op de agenda. Half februari gaf de gemeente Westerveld Aannemer Timmerman opdracht om verschillende appelbomen te planten. Zo plukt u in het najaar de vruchten van de vergroening.
Bert Bijker (63) interesseerde zich na zijn pensionering steeds meer voor het Holtingerveld. Hij is vrijwilliger bij de heideschoonwerkgroep van de Uffelter Vogelwacht, werkt mee aan het herstel van de natuur in een ‘groengroepje’ en is ook nog vrijwilliger bij de schaapskooi. “Hoe vaker ik in het gebied ben, hoe meer ik merk hoe bijzonder en delicaat het hier allemaal is.”
Vanaf de fiets- en wandelpaden bij Holtinge is het duidelijk zichtbaar, er wordt gewerkt in het Holtingerveld. De oude heidestruiken, die nog net tussen de bomen overleefden, krijgen hierdoor meer licht en lucht. De bomen maken plaats voor openheid. Dit is niet alleen goed voor de heide, maar ook voor insecten en reptielen die hierdoor meer leefruimte krijgen.
Houdt u van vogels? Ga dan in de wintermaanden op zoek naar de klapekster in het Holtingerveld. Deze bijzondere vogel broedt sinds het begin van deze eeuw niet meer in Nederland, maar komt wel ieder jaar overwinteren. De dieren houden van ruimte en rust en het Holtingerveld is daarvoor de perfecte plek.
Eén keer per jaar organiseert Europarc, de organisatie waar Europese natuurparken bij zijn aangesloten, een internationale conferentie op locatie. Dit jaar was Noord-Nederland aan de beurt en ging er ook een excursie naar het Holtingerveld. Ecoloog Hans Dekker van de provincie Drenthe, leidde de Europese bezoekers rond.