Nieuws
Houdt u van vogels? Ga dan in de wintermaanden op zoek naar de klapekster in het Holtingerveld. Deze bijzondere vogel broedt sinds het begin van deze eeuw niet meer in Nederland, maar komt wel ieder jaar overwinteren. De dieren houden van ruimte en rust en het Holtingerveld is daarvoor de perfecte plek.
Eén keer per jaar organiseert Europarc, de organisatie waar Europese natuurparken bij zijn aangesloten, een internationale conferentie op locatie. Dit jaar was Noord-Nederland aan de beurt en ging er ook een excursie naar het Holtingerveld. Ecoloog Hans Dekker van de provincie Drenthe, leidde de Europese bezoekers rond.
Als je met cultuurhistoricus Janin Hekman en bomenexpert Bert Maes op pad gaat, wacht achter iedere bocht een verrassing. Bosjes die je normaal voor lief neemt, bevatten volgens hen een schat aan historische informatie. Vol enthousiasme en ongekende energie lopen ze langs de houtwallen op zoek naar nieuwe aanwijzingen voor bijzondere soorten. Wij probeerden ze bij te houden met camera en statief en monteerden deze video over de historische bomen in de houtwallen van de Vledder Aa.
Zo’n dertien mensen kwamen 11 oktober naar dorpshuis Oens Huus in Wapse voor de inloopbijeenkomst over de veranderingen in de Vledder Aa. Aan meerdere thematafels legden experts uit wat de veranderingen betekenen voor het gebied.
Ieder kwartaal interviewen we een bewoner uit de buurt van het Holtingerveld. Deze keer is het de beurt aan Natascha Verra (48), winnaar van de fotografiewedstrijd van afgelopen zomer. Ze komt oorspronkelijk uit Purmerend, maar werd smoorverliefd op het Holtingerveld.
Er wordt hard gewerkt in het Holtingerveld. Ronald Popken, boswachter ecologie van Natuurmonumenten in Zuid-Drenthe, werkt mee aan een onderzoek om heischraal grasland in het gebied te herstellen. Heischraal grasland is een zeldzaam type natuur met bijzondere flora en fauna, die nog amper in Nederland voorkomt. Popken: “Deze graslanden staan zwaar onder druk.”
Goed nieuws. Het inrichtingsplan voor de Middenloop Vledder Aa fase 2 is op 21 september 2023 goedgekeurd door het bestuur. Dat betekent dat het plan voor het gebied definitief akkoord is. Wat de vervolgstappen zijn vertellen we u graag tijdens de inloopbijeenkomst op 11 oktober in het Dorpshuis Oens Huus in Wapse.
Op verschillende plekken in Nederland woekert de Japanse duizendknoop, ook in het Holtingerveld. Groenadviseur Jan Reinders begeleidt Natuurmonumenten bij de bestrijding van de plant. “Zonder bestrijding breidt de plant zich uit tot er niets anders overblijft.”
Begin juni was Menno Bentveld met zijn programma Vroege Vogels in het Holtingerveld. De uitzending staat nu online. Libellen, zeldzame kevers en natuurlijk vogels komen aan bod. Maar er wordt ook gesproken over de erfenis van de oorlog en hoe het komt dat juist op de Havelterberg zulke bijzondere natuur is ontstaan.
Twee maanden hadden jullie de tijd om mee te doen aan de fotowedstrijd in het Holtingerveld. Er werden prachtige beelden ingezonden van paarden, dreigende luchten, hunebedden en adembenemende vergezichten. Maar, er kan er maar één de winnaar zijn...