Voorbereidingen in Ootmaanlanden voor duiker onder N371


Sinds maandag 26 augustus zijn de werkzaamheden in Ootmaanlanden en Koningsschut – na een bouwvak van drie weken – weer in volle gang. In Ootmaanlanden worden nu voorbereidingen getroffen voor de aanleg van een kokerduiker. Op donderdag 26 september wordt de betonnen koker onder de N371 door geperst.

Halve wegafzetting

Ten westen van de N371 heeft aannemer Bouwhuis een bouwkuip gemaakt. Hierin wordt de duiker in zijn geheel gemaakt en klaargelegd. De N371 wordt half afgezet wanneer de duiker op donderdag 26 september onder de weg door gaat. Door middel van verkeerslichten wordt het verkeer om de werkzaamheden heen geleid. De weg wordt dus niet afgesloten.

Waterberging

Ootmaanlanden en Koningsschut worden ingericht als natuur- en waterbergingsgebied. Bij een (te) hoge waterstand kan tijdelijk water in het gebied worden opgeslagen. Berekeningen maken duidelijk dat dit naar verwachting eens in de 25 jaar zal plaatsvinden. Dankzij de duiker onder de N371 kan water uit de Drentse Hoofdvaart het gebied instromen, om zo de pieken op te vangen.