Gedeputeerde Van Dijk bezoekt het Holtingerveld


Maandag 26 augustus 2024 bezocht gedeputeerde Egbert van Dijk het Holtingerveld. Het bezoek was onderdeel van zijn driedaagse tour langs verschillende natuurgebieden in Drenthe. Van Dijk is namens de BBB lid van het college van gedeputeerde staten en heeft onder andere natuur en landschap in zijn portefeuille. Met veel interesse nam hij een kijkje in drie projectgebieden: Havelterberg, Ootmaanlanden en Holtingerveld-Noord.

Van Dijk bezocht het Holtingerveld samen met collega’s van provincie Drenthe, Prolander, waterschap Drents-Overijsselse Delta, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Het gezelschap ging met elkaar in gesprek over de ontwikkelingen in de drie projectgebieden. Wat speelt er? Wat gaat goed? Waar lopen we tegenaan? En hoe gaan we daarmee om?

Minicollege over zeldzame keversoort

Voor aanvang van het bezoek aan de projectgebieden maakte het gezelschap kennis met de brede geelgerande waterroofkever. Het bleef bij een theoretische kennismaking, want deze zeldzame keversoort laat zich niet makkelijk zien. In Nederland komt hij alleen maar voor in één vennetje in het Holtingerveld. Voor het hek van projectgebied Ootmaanlanden vertelden collega's van de provincie Drenthe over de plannen voor het behouden en eventueel uitbreiden van deze laatste populatie. Daarbij dachten de deelnemers actief mee over de beste aanpak. Is het beter om in te zetten op voortplanting in gevangenschap of moeten er juist meer vennen geschikt worden gemaakt? Of een combinatie van beide opties?

Technisch vernuft in Ootmaanlanden

Na de theorie was het tijd voor de praktijk. Die is volop zichtbaar in Ootmaanlanden. Dit project zit namelijk in de uitvoeringsfase. Tussen de graafmachines werd stilgestaan bij praktische vragen. Hoe zorg je ervoor dat vrachtwagens veilig het projectgebied in- en uit kunnen rijden? Wat is de meest efficiënte manier om een gebied te plaggen? En hoe leg je een duiker onder een weg aan zonder dat het verkeer daar last van heeft? Al gauw werd duidelijk dat voor deze en andere vragen goede oplossingen zijn gevonden, waarbij soms het nodige vernuft is gebruikt.

Ootmaanlanden wordt ingericht als natuur- en waterbergingsgebied. Als het gebied wordt ingezet als waterberging – dat naar verwachting één keer per 25 jaar nodig is – welk effect heeft dat op de natuur? Deze vraag van Van Dijk resulteerde in een interessant gesprek over de wisselwerking tussen de twee functies van Ootmaanlanden.

Uitdagingen voor Havelterberg

Van Ootmaanlanden reisde het gezelschap naar de Havelterberg. Momenteel wordt het definitieve ontwerp voor het gebied uitgewerkt, waarin de ontwikkeling van heischraal grasland centraal staat. Rondom het projectgebied is op meerdere plekken goed ontwikkeld heischraal grasland te vinden, zoals op de Grote Startbaan. Er werd verteld hoe Natuurmonumenten de afgelopen decennia dit waardevolle natuurtype daar heeft weten te ontwikkelen. Op de grens tussen ontwikkelde en nog te ontwikkelen natuur konden de deelnemers zich een goede voorstelling maken van hoe het projectgebied eruit moet komen te zien.

Tijdens de bespreking van de voorziene maatregelen kwamen ook de oorlogsexplosieven ter sprake die in het gebied liggen. In gesprek met de gedeputeerde werd duidelijk dat dit effect heeft op de planning en uitvoering van het project. Momenteel wordt gekeken hoe hier op een veilige, verantwoorde en efficiënte manier mee om kan worden gegaan, zodat uiteindelijk het gewenste heischraal grasland kan groeien.

Een bui in Holtingerveld-Noord

De route eindigde in Holtingerveld-Noord. Dit project zit in de verkennende fase: de opgaves voor het gebied worden in kaart gebracht. Het gaat daarbij om een NNN-opgave van ongeveer 100 hectare, waarvan vrijwel alle gronden zijn verworven. Een uitdaging voor de toekomstige planvorming is een wateraanvoerleiding voor de landbouw die dwars door het (toekomstige) natuurgebied loopt. Bij deze laatste stop van het bezoek werd het stappenplan om tot een inrichting te komen toegelicht. De eerste onderzoeken (LESA) starten dit jaar. De uitleg over Holtingerveld-Noord werd verstoord door een plotselinge regenbui. Na de tot nu toe zonnige middag moest het gezelschap toch schuilen. Desondanks werd met een afsluitend drankje geproost op een geslaagde middag.

Het was waardevol om met Van Dijk en alle partners in het veld te staan, ervaringen te delen en met elkaar de verschillende kanten van natuurontwikkeling en -beheer te bespreken. Dat zorgt bij alle partners voor enthousiasme om het werk in Holtingerveld voort te zetten!