Met meer kennis zie je nóg meer in het Holtingerveld


Sinds 22 jaar woont Simon Bijl (49) in de omgeving van het Holtingerveld. Een gebied dat hij kent uit zijn jeugd, en de afgelopen jaren nog beter heeft leren kennen als bewoner en voorzitter van de Vogelwacht Uffelte en omstreken. “Er is veel in het gebied veranderd en ik ben anders naar het Holtingerveld gaan kijken. Het blijft een prachtig gebied om te zijn.”

De natuur als achtertuin

Vroeger kwam Simon naar het Holtingerveld met zijn opa en oma, die in Nijeveen woonden. Daar is het zaadje geplant om zelf die kant op te verhuizen en het Holtingerveld van verschillende kanten te bewonderen. “In 2002 zijn wij in Uffelte gaan wonen. Daarna zijn we verhuisd naar Havelte en nu wonen we in Wittelte, aan de stille kant van het Holtingerveld. Ik vind het heerlijk om zo de natuur in te kunnen lopen. Het is eigenlijk onze achtertuin.”

Vogelwacht Uffelte en omstreken

In de achtertuin is Simon ook hard aan het werk. Dat doet hij als voorzitter van de Vogelwacht Uffelte en omstreken. “We willen niet te veel praten, maar vooral veel doen”, vertelt hij. Het werk verzetten ze met verschillende werkgroepen. Zo gaan de Heideschoners op pad om kleine boompjes en struiken te verwijderen van de heide, om het landschap open te houden. Ook zijn er leden die nestkastcontroles uitvoeren en groepen die broedvogels tellen. “We zijn de afgelopen jaren erg gegroeid en zijn nu met ruim 800 enthousiaste leden. We kijken altijd samen wat bij iemand past. Iedereen die zich wil inzetten voor de natuur is welkom.”

Welkom terug

Ook buiten zijn werkzaamheden om ging en gaat Simon graag de natuur in. Hij heeft goede herinneringen aan zijn bezoeken aan de hunebedden en loopt tegenwoordig graag een rondje om het Brandenveen of neemt een kijkje bij de kleine Startbaan. In die bezoeken heeft hij het gebied zien veranderen. “Er zijn beheermaatregelen uitgevoerd, waardoor het gebied veel opener en natter is geworden.” En dat heeft ook invloed op de dieren in het gebied, ziet Simon. “De kraanvogel en nachtzwaluw zijn weer terug. En van de weinig voorkomende draaihals, een bijzonder soort specht, zit inmiddels ruim een derde van de populatie in Zuidwest-Drenthe.”

Meer dan een decor

Simon heeft zijn kennis over het gebied flink uitgebreid. “Gewoon door er veel naartoe te gaan, over te lezen en mee te gaan op excursies. Ook organiseren we bij de Vogelwacht inspirerende lezingen met gastsprekers.” Die opgedane kennis verandert Simons ervaring van het Holtingerveld. “Zonder die kennis is het Holtingerveld een prachtig decor. Maar mét die kennis zie je nog meer. Je kan beter verklaren wat je ziet. Dat geeft verdieping en maakt het Holtingerveld nog mooier.”

Benieuwd naar de Vogelwacht Uffelte? Lees verder op hun website.


Simon Bijl tijdens de controle van de nestkasten