Nieuws
Dat we te maken hebben met bijzondere natuur in de Vledder Aa is niet geheel onbekend. Het is een prachtig natuurgebied. We lichten graag een aantal bijzondere soorten uit en maken we een link naar de maatregelen die we in het gebied gaan treffen.
Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de plannen voor de Vledder Aa. Deirdre en Jan nemen u persoonlijk mee in het verhaal. Bekijk hieronder de vlog.
Samen met IVN en Staatsbosbeheer hebben Leerlingen van het Stellingwerfcollege uit Oosterwolde onderzoek gedaan in het veld. Er werden bodemmonsters genomen en vegetatieopnames gemaakt in een perceel dat al ingericht is, maar ook in een perceel dat nog ingericht moet worden. Ook is aandacht besteed aan onder andere welke maatschappelijke vraagstukken komen kijken bij integrale gebiedsinrichting.
Arend van Dijk is sinds 1968 vrijwilliger bij Sovon als vogelwaarnemer. Al ruim vijftig jaar dus. Jaarlijks inventariseert hij de broedvogelstand van de Vledder Aa tussen Doldersum en Vledder. Hij weet als geen ander te vertellen over de vogelpopulatie en de veranderingen van de afgelopen jaren. Het doel van de inventarisatie is om veranderingen in de broedvogelstand vast te leggen en te verklaren. Arend vertelt: “Bij de start van de inventarisatie had ik niet het vermoeden wat voor veranderingen het beekdal van de Vledder Aa allemaal zou doormaken.”
De Havelterberg is op veel gebieden van grote waarde. Om die waardevolle natuur te versterken en het landschap te herstellen start binnenkort project Havelterberg. Om u zo goed mogelijk te informeren organiseren we zaterdag 18 juni een informatieve wandeling over de Havelterberg.
In de update van december namen wij u mee in de stappen die nodig zijn voor de eerste integrale schets. En die stappen zijn inmiddels gemaakt, tijd voor een update.
Het ontwerpteam van Prolander heeft een eerste integrale schets van het gebied gemaakt. Deze vindt u in de storymap onder het menu ‘eerste integrale schets’.
Het plangebied de Vledder Aa en de omgeving hebben de afgelopen eeuwen een grote verandering ondergaan. Het landschap is steeds meer en meer naar de hand van de mens gezet. Zo ontstond vanuit een natuurlijk landschap met broekbos en zeggemoeras, een agrarisch cultuurlandschap met hooilanden. Hoe kunnen we deze zogenoemde tijdslagen van vroeger weer meer zichtbaar maken? We vragen het aan Janin Hekman. Zij doet als archeoloog en landschapshistoricus onderzoek naar de geschiedenis en cultuurhistorische elementen in een gebied voordat een project start.
Je mag het gerust een Drentse parel noemen: de klokjesgentiaan. Voelt zich thuis op de typisch Drentse natte heide en is met zijn knalblauwe bloemen een lust voor het oog. Ondanks de kurkdroge zomers van de voorbije jaren heeft de gentiaan het, dankzij een aantal succesvolle vernattingsprojecten, goed volgehouden. En daar profiteert ook een zeldzame vlinder, het gentiaanblauwtje van.
In juli 2021 organiseerden we een digitale bijeenkomst over onze plannen in Ootmaanlanden en Koningsschut. We gaven informatie over hydrologie, ecologie, cultuurhistorie en deelden onze aanpak van de herinrichting.