Met een grondradarantenne over Holtingerveld-Noord


Prolander wil een passend plan maken voor de gebiedsontwikkeling van Holtingerveld-Noord. Daarom doen we uitgebreid onderzoek naar de opbouw van de bodem. Hiervoor bracht onderzoeksbureau Medusa met een grondradarantenne het gebied in kaart. Voor zo'n 60 hectare grond van het onderzoeksgebied onthulde de radar wat we aan de oppervlakte niet zien. Maar hoe werkt zo'n radar eigenlijk?

De route van de radar

Op vlakke en toegankelijke ondergronden trekt een quad de grondradarantenne in een rasterpatroon door het gebied. De antenne legt gedurende de reis vast hoe de bodem eruitziet.

In het gebied zijn ook mindertoegankelijke gronden, zoals percelen met gewassen en onbegaanbare heideterreinen. Op deze plekken heeft Medusa de radar vastgemaakt aan een drone. De drone vliegt ongeveer één meter boven de grond met de radar daaronder. Zo kunnen we ook ontdekken hoe de bodem in kwetsbare gebieden eruitziet.

Wat zien we?

De radar meet allerlei informatie over de opbouw en samenstelling van de bodem. Bijvoorbeeld waar water gemakkelijk de bodem in kan lopen en waar de grond juist ondoordringbaar is en water dus blijft staan.

Het is belangrijk dit in detail vast te leggen, omdat aan de randen van het Holtingerveld op veel plekken keileem te vinden is. Deze grondsoort is een mengsel van onder andere zand, klei en grind dat is opgestuwd door gletsjers tijdens de voorlaatste ijstijd. De diverse samenstelling van het keileem maakt dat de bodemopbouw ook erg verschilt per locatie. Op sommige plekken is de grond van hele stevige leem en op andere plekken lopen met zand gevulde geulen. De grondradar kan gedetailleerd in kaart brengen hoe deze ondergrondse structuren in het gebied lopen.

Op een aantal locaties zal Prolander de resultaten van het grondradaronderzoek controleren en aanvullen met grondboringen. Door kleine stukken grond uit de bodem te halen en te bekijken, weten we heel nauwkeurig hoe de bodem op specifieke locaties is opgebouwd.

Vervolg

De resultaten van de grondradaronderzoeken worden verzameld in een rapport en vormen belangrijke informatie voor vervolgonderzoeken. Dit zijn bijvoorbeeld onderzoeken naar hoe het oppervlakte en ondergrondse water door het gebied stroomt en de soorten planten die kunnen worden gerealiseerd in het gebied. De informatie over de opbouw van de bodem is daarvoor onmisbaar.

Op basis van alle onderzoeken wordt een plan gemaakt voor de gebiedsontwikkeling Holtingerveld-Noord. In de loop van 2025 informeren wij omwonenden over de vervolgstappen die worden gezet om de natuur in het gebied te versterken.


Voorbereidingen voor een vlucht met de drone.

De quad met grondradarantenne in Holtingerveld-Noord.