“Het liefst zie ik dat er bij elke stuw een vistrap komt”


Bij Koningsschut wordt een nieuwe watergang met vistrap aangelegd. Waar vissen eerder vastliepen tegen de stuw, kunnen ze binnenkort via schotten in een omleidende watergang omhoog zwemmen. “Petje af voor de projectgroep die dit heeft geregeld”, zegt Dwingeler Albert Boers, oud-voorzitter van hengelsportvereniging Dwingeloo. “Ik hoop dat dit ook gebeurt op andere plaatsen langs de Oude Vaart.”

Geuren nemen je mee terug in de tijd

Albert viste als kind al veel tussen Dwingeloo en Uffelte. “Vaak met vrienden voor dag en dauw of ’s avonds, bij stuwen als Koningsschut. Later was ik lang actief bij de hengelsportvereniging. Ik ga nog wel eens naar Koningsschut, een plek waar ik veel herinneringen aan heb. Aan het water ruik ik de sfeer van toen. Geuren nemen je mee terug in de tijd, dat heb ik op verschillende plaatsen langs de Oude Vaart ervaren.”

Blij verrast

Toen Albert nog voorzitter van de hengelsportvereniging was, vroeg een vriend hem of het  mogelijk was om een vispassage te maken. “Het is er niet van gekomen.  Dus wat is het mooi dat ik Koningsschut bezoek en daar plotseling een vistrap zie verschijnen.” Albert hoopt dat er ook vistrappen komen op andere plaatsen langs de Oude Vaart. “Waterbuffering wordt steeds belangrijker. Ik kan me voorstellen dat elders ook waterbuffers nodig zijn waarbij een vistrap kan worden aangelegd. Het liefst zie ik dat er bij elke stuw een vistrap komt. Vismigratie is goed voor de biodiversiteit onder water.”

Vistrap als alternatief voor stuw

Elk schot van de vistrap heeft een opening waar vissen doorheen kunnen. In Koningsschut overbruggen de vissen daarmee een hoogte van ruim een meter. “Verschillende vissoorten willen tegen de stroom omhoog zwemmen, zoals de paling”, legt Albert uit. “Een stuw blokkeert de doorgang. Een vistrap biedt dan een mooi alternatief.”

Goed voor hengelsport

Albert denkt dat de vistrap bijdraagt aan de visstand en hengelsport. “Vissers gaan graag naar plekken waar veel vis zit, dus ik kan me goed voorstellen dat de werkzaamheden goed zijn voor de hengelsport. Los daarvan is bivakkeren in de natuur op een mooi rustig plekje langs de Oude Vaart een prachtige natuurbeleving. Als je dan ook nog een visje vangt, is dat prachtig.”

Favoriete plek

Wat vindt Albert zelf de mooiste plek om de natuur te beleven? “Dwingeloo ter hoogte van Holtien. In het beekdal waar de Oude Vaart (Dwingelderstroom) doorheen stroomt, heb je mooie gebieden waar de wulp broedt. Daar ben ik dan vaak te vinden voor mijn werk. Een prachtige plek!”