Vrijwilliger in bijzonder delicaat gebied


Bert Bijker (63) interesseerde zich na zijn pensionering steeds meer voor het Holtingerveld. Hij is vrijwilliger bij de heideschoonwerkgroep van de Uffelter Vogelwacht, werkt mee aan het herstel van de natuur in een ‘groengroepje’ en is ook nog vrijwilliger bij de schaapskooi. “Hoe vaker ik in het gebied ben, hoe meer ik merk hoe bijzonder en delicaat het hier allemaal is.”

Bert woont al 32 jaar aan de rand van het Holtingerveld. “Binnen vijf minuten ben ik in het projectgebied en daarna kan ik urenlang wandelen. Het besef dat ik onderdeel ben van deze natuur geeft me rust en ruimte.” Hij wandelt er graag, maar ook fietsen vindt hij heerlijk. Een van zijn favoriete plekken in het gebied is bij de Doeze. “Je staat daar iets hoger in het landschap en hebt een prachtig uitzicht over de heidevelden en de Havelterberg in de verte.”

Bijdrage leveren aan de natuur

Het werken in de verschillende vrijwilligersgroepen is voor Bert een sociale en nuttige bezigheid. “Ik vind het heerlijk om buiten aan de slag te gaan, in contact te komen met allerlei verschillende mensen en een bijdrage te leveren aan de natuur. Het is bijzonder hoeveel je kan bereiken met een kleine groep vrijwilligers. We houden de heide open en helpen beheerders met klusjes, zoals bomen snoeien.”

Bert staat positief tegenover de plannen van Prolander. Tegelijkertijd maakt hij zich zorgen over de hoeveelheid stikstof die er over de randen het gebied binnenkomt en vindt hij dat er echt iets gedaan moet worden aan loslopende honden. “Hondenbezitters laten massaal hun dieren los, wat grote gevolgen heeft voor de natuur. Laatst nog, zag ik een hond achter een jonge ree aan rennen. Die honden kunnen er niets aan doen, voor hen is het instinct. Wij moeten zorgen dat er goede afspraken worden gemaakt zodat de natuur hier niet onder leidt.”