Nieuws
Het Nationaal programma landelijk gebied: gebiedsgericht werken aan natuur, water en klimaat. We werken aan doelen voor stikstof, landbouw, natuur, water en het klimaat. Zo kunnen we ook in de toekomst in een mooi land wonen, werken en voedsel produceren.
Eind december schreven we over het esdorpenlandschap en hoe onze dorpen tot stand zijn gekomen. In het tweede deel van de serie over cultuurhistorie kijken we naar een volgende periode, die in veel opzichten zijn sporen in het landschap heeft nagelaten: de Tweede Wereldoorlog.
Door een wijziging in de stikstofregels, is er een vertraging in de werkzaamheden voor de aanleg van een nieuw fietspad. Er moeten nieuwe stikstofberekeningen worden gemaakt en er moet een nieuw flora en fauna onderzoek uitgevoerd worden. Voor hoeveel vertraging dit precies zorgt is nog niet duidelijk.
Het heidelandschap tussen het Uffelter Veen en de Uffelter Es wordt opener. Half januari startte Natuurmonumenten met werkzaamheden om de heide meer ruimte te geven.
De cultuurhistorie van de Havelterberg is grofweg te verdelen in drie periodes: het esdorpenlandschap, de Fliegerhorst Havelte en de periode van ontginning en ruilverkaveling. In een serie artikelen behandelen we iedere periode. We beginnen met het esdorpenlandschap, een tijd waarin dorpsnamen verwezen naar plekken in de omgeving en markegenoten de dienst uitmaakten.
Vrijdag 9 december 2022 is het schetsontwerp voor een robuust beekdalsysteem aan de bestuurders gepresenteerd. Het ontwerp is positief ontvangen: dat betekent dat we in 2023 de schets gaan uitwerken tot een inrichtingsplan.
Vrijdag 9 december 2022 is het schetsontwerp voor een robuust beekdalsysteem aan de bestuurders gepresenteerd. Het ontwerp is positief ontvangen: dat betekent dat we in 2023 de schets gaan uitwerken tot een inrichtingsplan.
Eind november zetten de betrokken bestuurders hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst en een planschadeovereenkomst voor Ootmaanlanden-Koningsschut. Met deze ondertekening wordt de bestemmingsplanwijziging binnenkort vastgesteld en is geborgd dat het project van start gaat.
De schetssessies hebben eind vorig jaar een eerste integrale schets opgeleverd. Met deze schets als uitgangspunt zijn stappen gezet en daar nemen we u graag in mee tijdens de wandeling op 20 september 2022. Om 17.00 uur, 17.30 uur en 18.00 uur start een wandeling van circa drie kilometer door het plangebied. Op verschillende punten staan gebiedspartners die vanuit hun expertise graag met u in gesprek gaan.
Wat is eigenlijk de invloed van een fikse regenbui op de waterstand en waarom zorgen sommige bodemtypen voor een hogere grondwaterstand? Om dit te meten staan er verschillende peilbuizen in Ootmaanlanden en Koningsschut. Sinds juli kunt u iedere peilbuis zelf online bekijken met de 'peilbuizenviewer'.