Nieuws Vledder Aa
Het Nationaal programma landelijk gebied: gebiedsgericht werken aan natuur, water en klimaat. We werken aan doelen voor stikstof, landbouw, natuur, water en het klimaat. Zo kunnen we ook in de toekomst in een mooi land wonen, werken en voedsel produceren.
Peter van Bergen, hydroloog bij Prolander vertelt in de video hieronder over waterafvoer voor landbouw- en natuursituaties in de Vledder Aa.
Vrijdag 9 december 2022 is het schetsontwerp voor een robuust beekdalsysteem aan de bestuurders gepresenteerd. Het ontwerp is positief ontvangen: dat betekent dat we in 2023 de schets gaan uitwerken tot een inrichtingsplan.
Het beekdal de Vledder Aa wordt opnieuw ingericht. De plannen hiervoor zijn volop in ontwikkeling. Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden zijn de stuwen in de Vledder Aa. Want wat gaat hiermee gebeuren? Blijven deze behouden? Of gaan ze weg? We vragen het aan Inez en Mark Jan van het waterschap Drents Overijsselse Delta.
Tijd voor een update, want de fiets- en wandeltocht én daaropvolgend twee schetssessies hebben een schat aan informatie opgeleverd. Dit helpt ons verder bij de inrichting van het beekdal van de Vledder Aa. We nemen u graag mee in de laatste stand van zaken.
In de laatste projectupdate vertelden Deirdre en Jan in een vlog over de plannen en onderzoeken in de Vledder Aa. We kunnen ons goed voorstellen dat u denkt dat we veel informatie herhalen. Dat klopt ook. Dit proces staat in teken van onderzoeken, modelleren en afwegingen maken. Dat kost tijd. Maar we hebben een update!
Op 20 september 2022 zijn we met bewoners en andere belangstellenden uit de omgeving gaan wandelen. Het was een mooie opkomst! We praten u graag bij. In de storymap vindt u het uitgebreide verhaal van de wandeling.
In oktober vonden er maaiwerkzaamheden plaats in het beekdal langs de Vledder Aa. Dit gebeurde door middel van een rupsmaaier, een maaimachine met extra brede rupsen (banden). Michel Louwes, boswachter beheer Drents-Friese Wold bij Staatsbosbeheer, legt uit waarom deze rupsmaaier is ingezet.
Wandel- en fietstochten en aan de slag met de input.
De meesten van jullie hebben we vorig jaar in het veld ontmoet. Daar kijken we met veel enthousiasme op terug. Samen met u hebben we gebiedskennis uitgewisseld en allerlei ideeën voor de inrichting van het beekdal opgehaald. Dit was een mooie oogst. Samen met de onderzoeksresultaten en specialistische kennis vormde dit input voor de schetssessies. De schetssessies hebben eind vorig jaar een eerste integrale schets opgeleverd. Met deze schets als uitgangspunt zijn stappen gezet en daar nemen we u graag in mee tijdens de wandeling op 20 september 2022. Om 17.00 uur, 17.30 uur en 18.00 uur start een wandeling van circa drie kilometer door het plangebied. Op verschillende punten staan gebiedspartners die vanuit hun expertise graag met u in gesprek gaan.