Nieuws Vledder Aa
Dat we te maken hebben met bijzondere natuur in de Vledder Aa is niet geheel onbekend. Het is een prachtig natuurgebied. We lichten graag een aantal bijzondere soorten uit en maken we een link naar de maatregelen die we in het gebied gaan treffen.
Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de plannen voor de Vledder Aa. Deirdre en Jan nemen u persoonlijk mee in het verhaal. Bekijk hieronder de vlog.
Bij de inrichting van projecten is het ontzettend leuk en leerzaam om op pad te gaan met de jeugd, onze toekomst. Dat hebben we dan ook gedaan. Jaarlijks worden er scholenopdrachten georganiseerd door IVN Natuureducatie. Samen met leerlingen van atheneum 5 Stellingwerfcollege uit Oosterwolde, IVN en Staatsbosbeheer hebben we begin juni 2022 het beekdal van de Vledder Aa bezocht. Leerlingen hebben voor het vak biologie in groepjes onderzoek gedaan. Er werden bodemmonsters genomen en vegetatieopnames gemaakt in een perceel dat al ingericht is, maar ook in een perceel dat nog ingericht moet worden. Ook is aandacht besteed aan onder andere welke maatschappelijke vraagstukken komen kijken bij integrale gebiedsinrichting.
Arend van Dijk is sinds 1968 vrijwilliger bij Sovon als vogelwaarnemer. Al ruim vijftig jaar dus. Jaarlijks inventariseert hij de broedvogelstand van de Vledder Aa tussen Doldersum en Vledder. Hij weet als geen ander te vertellen over de vogelpopulatie en de veranderingen van de afgelopen jaren. Het doel van de inventarisatie is om veranderingen in de broedvogelstand vast te leggen en te verklaren. Arend vertelt: “Bij de start van de inventarisatie had ik niet het vermoeden wat voor veranderingen het beekdal van de Vledder Aa allemaal zou doormaken.”
In de update van december namen wij u mee in de stappen die nodig zijn voor de eerste integrale schets. En die stappen zijn inmiddels gemaakt, tijd voor een update.
Het plangebied de Vledder Aa en de omgeving hebben de afgelopen eeuwen een grote verandering ondergaan. Het landschap is steeds meer en meer naar de hand van de mens gezet. Zo ontstond vanuit een natuurlijk landschap met broekbos en zeggemoeras, een agrarisch cultuurlandschap met hooilanden. Hoe kunnen we deze zogenoemde tijdslagen van vroeger weer meer zichtbaar maken? We vragen het aan Janin Hekman. Zij doet als archeoloog en landschapshistoricus onderzoek naar de geschiedenis en cultuurhistorische elementen in een gebied voordat een project start.
We gaan in gesprek met boswachter Lysander van Oossanen, inmiddels is hij al 14 jaar werkzaam bij Staatsbosbeheer in de regio Drents-Friese Wold. Hij vertelt met welke typen natuurbeheer we bij de Vledder Aa te maken hebben. “Bijna overal langs de Vledder Aa liggen graslanden en her en der enkele houtwallen en bosjes. Toch zit er veel verschil in kwaliteit en soorten in de graslanden. Op de drogere stukken is het gras vrijwel heischraal grasland, maar in de natte delen - met invloed van grondwater - komen orchideeën en dotterbloemen voor. Het zijn vooral de graslanden die beheerd moeten worden. Natuurbeheer is belangrijk, want als we niets doen verdwijnt zelfs een grote stad als Amsterdam in het bos", vertel Lysander.
In het beekdal de Vledder Aa ligt de opgave om ruim 200 hectare nieuwe natuur in te richten. Dit gebeurt volgens afspraken in het kader van het Natuurnetwerk Nederland en de Kaderrichtlijn Water. Het beekdal moet ervoor gaan zorgen dat er uitwisseling kan plaatsvinden van planten en dieren tussen grotere natuurgebieden. Tijdens heftige regenval moet het water vertraagd afgevoerd worden. Zo wordt overstroming verder stroomafwaarts tegengegaan. Maar het beekdal moet ook water vasthouden zodat er minder verdroging optreedt rondom de beek. Daarnaast wordt gekeken hoe het beekdal kan aansluiten bij de omgeving, waar naast natuur ook cultuurhistorie, recreatie en landbouw belangrijk zijn. Een uitdagende en veelomvattende opdracht.
Het beekdal van de Vledder Aa is een gevarieerd landschap met een hoge biodiversiteit. Om dit in stand te houden, is het belangrijk om regelmatig te maaien. Dat is een stuk gecompliceerder dan het lijkt. Widmar van der Meer, boswachter in het Drents-Friese Wold, vertelt waarom het maaien van deze graslanden belangrijk en tegelijk ingewikkeld is. “Eigenlijk houden we geen natuur, maar een oud, zeer divers cultuurlandschap in stand.”
Vrijdag 25 juni organiseerden we een fietstocht langs de Vledder Aa. Op interessante plekken langs de route vertelden deskundigen alles over de loop van het water, de natuur en cultuurhistorie in het beekdal. Ook was er ruimte voor deelnemers om hun toekomstvisie te delen. Bekijk hieronder de video over de fietstocht.